Bez kategorii

Czyżby platformiana klika rządząca Lubawką znowu szykowała fuchę dla kolejnego swego nieroba ? W czasie gdy gminie na wszystko brakuje pieniędzy, to po co komu nowe kierownicze stanowisko w Seniorze+ za ok. 100 tysiące złotych rocznie ?

Ten cały program Senior+ obowiązuje tylko do końca 2020 roku i do tego czasu są nieduże dopłaty z ministerstwa. Jednakże od stycznia 2021 roku nie będzie żadnych dotacji i koszt utrzymania tego przybytku będzie pomiędzy 400 a 500 tysięcy złotych. Czy budżet gminy stać na takie fanaberie dla kilkunastu emerytów, którzy maja przecież swoje domy i dobre emerytury ?

Zamiast przez kilka lat wydawać miliony na kilku emerytów, to lepiej te pieniądze przeznaczyć na rozwój sportu młodzieżowego, a emerytów przekazać pod skrzydła ich organizacji czyli Związku Rencistów i Emerytów i niech sobie sami organizują rozrywki jak tak ich potrzebują. Był w Lubawce klub seniora i także obecnie można go odtworzyć, są wolne lokale do wykorzystania, a związek emerytów może się wykazać zaradnością.

Sam jestem emerytem, ale byłoby mi wstyd, żeby iść do tego domu seniora, żeby gmina dokładała do mnie 2,5 tysiąca złotych miesięcznie, wiedząc, że tym samym dzieci są pozbawiane szans na dalszy rozwój fizyczny czy kulturalny z powodu braku pieniędzy w gminnym budżecie na te cele.

Tak, miesięcznie gmina dokłada do jednego emeryta w domu seniora+ blisko 2,5 tysiąca złotych. A wszystko to tylko po to, aby mieć miejsce gdzie można uprawiać promocję burmistrz Kocemby i jej propagandę sukcesu w którą są w stanie  uwierzyć tylko ci emeryci.

Jak widzimy w ogłoszeniu o naborze na nowo tworzone stanowisko kierownika tego domu seniora ma to być nowy pełny etat i do tego z wysoką kierowniczą gażą co najmniej tyle co ma razem dwóch inspektorów czy podinspektorów w urzędzie. A to wszystko, aby zdążyć przed tym jak wkrótce po wyroku sądowym burmistrz wraz z zastępcą wylecą z pracy.

Czy mamy tolerować, aby „chamska hołota” zawłaszczała wszelkie stanowiska w gminie  i przyznawała sobie nie współmiernie wysokie wynagrodzenia za marną ich pracę ? Weźmy kierownik pomocy społecznej, która moim zdaniem pozbawiona jest nie tylko braku empatii w stosunku do współpracowników i podopiecznych, ale także elementarnej wiedzy jak organizować chociażby bank żywności dla słabiej sytuowanych mieszkańców naszej gminy, czy inne metody wsparcia jak to czynią w innych gminach. Do tego teraz organizuje ten kompromitujący i śmierdzący nepotyzmem konkurs, gdy z góry można założyć, że wygra osoba wytypowana i związana z burmistrz Kocembą. A radni jak te ciołki nic nie reagują na tak jawne uprawianie nepotyzmu, gdyż być może mają także coś swojego za pazurkami i może dlatego nie stać ich, aby powiedzieć burmistrz, że gdy obsadzi takie stanowisko to pozbawią ją szansy przyznania jej pieniędzy na inne równie podejrzane cele.